top of page

Pediatrik Ergoterapi Çocuklarda Terapi Sürecinde Hangi Gelişim Alanlarını ve Becerileri Destekler?

  • atasehirergoterapi
  • 7 Kas 2024
  • 2 dakikada okunur

Gelişim, bir bütün olarak ilerleyen farklı beceri alanlarından oluşur. Duyusal gelişim, motor gelişim, kognitif(bilişsel) gelişim, sosyal- duygusal gelişim ve dil gelişimi gibi alanlar birbiriyle iç içedir; bir alandaki ilerleme diğerlerini de olumlu yönde etkiler. Ergoterapistler de bu bütüncül yaklaşımı benimseyerek çocukların farklı gelişim alanlarında desteklenmesini sağlar.

Bu alanlardan bazıları:


Duyusal gelişim: Duyusal süreçler; çocuğun çevresindeki bilgiyi anlaması, yorumlaması ve buna uygun tepkiler vermesi için temel bir zemin oluşturur. Bu yüzden duyusal gelişim, çocuğun günlük yaşama uyum sağlaması ve bilgiye dayalı beceriler geliştirmesi için önemlidir.Duyusal gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerleyen çocuk, öğrenme sürecinde sağlam bir temel kazanır ve gelişiminin tüm alanlarında daha başarılı olur.


Ergoterapistler, temeldeki duyusal gelişimi destekleyerek çocuğun dikkat, hafıza, problem çözme gibi üst düzey becerilere ulaşmasını sağlar.



Motor Beceriler: Motor beceriler, çocukların yazı yazma, kavrama vb. gibi ince motor ve koşma, tırmanma, zıplama gibi kaba motor hareketleri gerçekleştirme yetenekleridir. Bu beceriler, çocukların günlük yaşamında ve çevreyle etkileşiminde daha bağımsız olmasını sağlar. Ergoterapistler farklı oyun ve aktivitelerle motor becerileri destekleyerek çocuğun denge, koordinasyon ve kas kontrolünü geliştirir.


Kognitif(Bilişsel) Gelişim: Ergoterapistler farklı çalışmalarla çocukların düşünme, dikkat, kısa ve uzun süreli hafıza, odaklanma gibi becerileri içeren bilişsel gelişimini destekler.


Bu alandaki gelişimin desteklenmesi; okuldaki başarı ve günlük yaşam için gerekli olan problem çözme, eleştirel düşünme, plan yapma, organize olma, zaman yönetimi gibi becerileri de kazandırır.


Sosyal- Duygusal Gelişim: Sosyal-duygusal beceriler, çocukların sağlıklı ilişkiler kurması, sosyal ortamlarda uyum içinde olması ve kendini koruması için büyük önem taşır. Ergoterapistler, terapi sürecinde çocuklara paylaşma, sınır koyma ve uyma, sırayla hareket etme, empati kurma, duygularını düzenleme ve yönetme gibi becerileri kazandırır. Bu çalışmalar, çocukların sosyal etkileşimlerini güçlendirir ve duygusal dengeyi sağlamalarına yardımcı olur.


Günlük Yaşam Becerileri: Günlük yaşam becerileri, çocukların bağımsızlıklarını kazanması ve kendilerine güven duymaları için temel bir rol oynar. Ergoterapistler; giyinme, yemek yeme, diş fırçalama gibi öz bakım ve diğer günlük yaşam aktivitelerini destekleyerek çocukların günlük hayatta ihtiyaç duydukları sorumlulukları yerine getirmelerine yardımcı olur.


Oyun Becerileri: Oyun, çocukların yaşamında önemli bir rol oynar ve günlük hayatta karşılaşacakları birçok durumun temellerini atar. Oyun kurma- sürdürme becerileri zayıf olan ve oyunlarda problemli davranış gösteren çocuklar, oyunda yaşadıkları bazı problemleri günlük yaşamın farklı alanlarında da yaşayabilirler. Ergoterapistler, yapılandırılmış oyunlarla çocukların ihtiyaç duyduğu alanları destekler.


Beslenme: Ergoterapistler, beslenme konusunda duyusal hassasiyetleri azaltmak, beslenmeyi etkileyen oral-motor becerileri geliştirir. Çocuklara yemekle ilgili pozitif deneyimler sunarak beslenme süreçlerinde daha bağımsız olmalarını sağlarlar.


Ev Programları ve Aileye Bilgi Verme: Ergoterapistler, çocuğun gelişim hedeflerini desteklemek için aileye detaylı bilgi verir ve evde uygulanabilecek özel programlar hazırlar. Bu sayede aileler, çocuğun terapi kazanımlarını günlük yaşama entegre ederek sürece aktif şekilde katılır.


Ergoterapistler, çocukların gelişim süreçlerini detaylı değerlendirmelerle analiz eder ve her çocuğun bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak yazımızda bahsedilen gelişim alanlarını destekler. Sağlanan bu destek, çocukların hayatlarına bağımsızlık, güven ve uyum kazandırmayı hedefler.

 
 
 

Comments


BK_ATAŞEHİR_BEYAZ_LOGO.png

Küçükbakkalköy Mah.

Atilla İlhan Cad. No:15/7 Ataşehir/İstanbul

  • Instagram
  • Facebook
  • X
  • LinkedIn

Bize Ulaşın

bottom of page